Translate

torstai 9. toukokuuta 2013

PMDD ei ole vain PMS



Olen nelikymppinen nainen ja olen kärsinyt PMDDstä teini-iästä asti. Suomessa on hävyttömän vähän tietoa tästä vakavasta häiriöstä joka nykyään tuhoaa kolmanneksen elämästäni. Päätin siis jakaa omakohtaiset kokemukseni ja kattava tietoni ja tässä blogissa kerron elämästäni PMDDn kanssa, raivokkaasta taistelustani ymmärryksen ja avun saannin eteen, lukuisista hoidoista joita olen kokeillut sekä siitä, missä tällä hetkellä mennään tämän sairauden tutkimuksen ja hoitamisen kanssa maailmalla. Suomessa ei mennä juurikaan missään.

PMDD ei ole vain PMS. PMDD (Premenstrual Dysforic Disorder) on PMS potenssiin tuhat. Vähintään. Itselläni se ilmenee kuukausittain saman kaavan mukaisesti, oireilu alkaa viikkoa kuukautisten alkamisen jälkeen ja jatkuu seuraavien kuukautisten alkamiseen asti.
Tietoa hakiessa törmää aina samaan: listaan oireista, tilastoihin sekä toteamukseen että syytä ei tiedetä, eikä yleispätevää taikka tehokasta hoitoa ole.  

Diagnoosin sain jo yli kymmenen vuotta sitten – ensin gynekologilta, myöhemmin psykiatrilta ja vieläpä toiselta gynekologilta viime vuonna. Auttamiskeinoja heillä ei ole ollut kun määrätyt hoidot eivät ole tehonneet, ainakaan kovin pitkään, jotkut hoidot ovat jopa pahentaneet oireita.  Olen kokeillut kaikkea mitä on tarjolla ja tällä hetkellä ainoa vaihtoehto on kohdunpoisto.


Uskon olevani tämän maan johtava asiantuntija alalla. Vakuutan teitä, ettei ole olemassa kiveä jota en olisi kääntänyt epätoivoisen tiedon ja avun etsinnän aikana. Jos tiedät tai epäilet että sinulla on PMDD, pysy siis seurassani.


- Alice 









1 kommentti:

  1. Hienoa, että olet aloittanut tämän blogin! Löysin selityksen omalle henkiselle vuoristoradalleni viime keväänä täältä: http://meetmypmdd.blogspot.fi/p/what-is-pmdd.html Toivon todella, että ymmärrys näistä oireista lisääntyy Suomessakin ja että myös hoito kehittyisi. Pelkkä hokema "pms-oireiden voimistuminen iän myötä on normaalia" ei lohduta pätkääkään, kun tässä suossa on tarponut teinivuosista asti!

    VastaaPoista